Румяна Арнаудова ГДБОП акция прокуратура наркоразпространение

Арестуваха шефа на Агенцията по рибарство и аквакултури

Арестуваха шефа на Агенцията по рибарство и аквакултури заради далавери. Задържани са общо трима души при акция на ДАНС и прокуратурата миналата нощ. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Вторият арестуван е служител на Агенцията. За третото лице в момента не се дават сведения, тъй като това може да попречи на разследването, посочи Арнаудова.

В офисите на Агенцията по рибарство и аквакултури в София и Бургас са извършени обиски и са иззети множество документи.

Въз основа на събраните доказателства става ясно, че български фирми са декларирали неверни данни пред ЕС, като така са получавали евросредства в много по-големи размери, отколкото им се е полагало.

Засега не е ясно дали участниците в схемата след това са делили парите. Знае се обаче, че търговските дружества са получавали субсидии въз основа на неверни сведения със знанието на изпълнителния директор. Все още не може да се каже за какви суми е била извършена далаверата.

По-късно ще бъде определена мярката за неотклонение на тримата задържани.

По повод отнемането на имунитета на Делян Добрев, Арнаудова коментира, че бившият енергиен министър е проявил безстопанственост, като не е спрял подписани от други лица неизгодни договори. Не е предприел каквото и да е действие, за да се прекратят договори с „Парсънс”, коментира Арнаудова.

- реклама -