Фетхулах Гюлен Ердоган убийство посланик Андрей Карлов присъда, прокуратура Турция

Арестуваха племенник на Гюлен за тероризъм

Съд в турската провинция Маниса разпореди арест на един от племенниците на ислямския проповедник Фетхулах Гюлен по обвинения в тероризъм, съобщи агенция „Ихляс”.

Синът на сестра на Гюлен с инициали М. А. С. е задържан в окръг Тургутлу на 6 януари заедно с още трима заподозрени. Задържането е в рамките на разследването на дейността на организацията на Гюлен – ФЕТО, която Анкара смята да отговорна за опита за преврат миналото лято.

След като са дали показания в съда, и четиримата заподозрени са били обвинени в „членство в терористична организация”, а племенникът на Гюлен е обвинен и в обида на президента на Турция. Четиримата са изпратени в затвора.

На 15 юли 2016 година група турски войници и офицери направиха опит за държавен преврат. Главните сблъсъци бяха в Истанбул и Анкара. Загинаха 246 души, без да се броят заговорниците, а над 2000 бяха ранени.

Правителството успя да овладее положението и започна кампания за противодействие на ФЕТО и чистка в държавния апарат и армията, която продължава и досега. Много роднини на Гюлен, които живеят в Турция, са задържани или арестувани.

- реклама -