криптовалута, кражба, ток

Арестуваха основателя на борсата за криптовалути Bitzlato

Властите затвориха борсата за криптовалута Bitzlato и арестуваха нейния съосновател, обвинявайки фирмата в подхранване на високотехнологична ос на крипто престъпления, съобщава Би Би Си.

Министерството на правосъдието на САЩ даде на съд Анатолий Легкодимов, руснак, живеещ в Китай. Компанията Bitzlato е обработила над 700 милиона долара незаконни средства, нарушавайки правилата, предназначени да осуетят прането на пари. Лекгодимов бе арестуван в Маями.

Институциите, които търгуват с криптовалута, не са над закона и техните собственици не са извън нашия обсег, каза американският прокурор Бреон Пийс на пресконференция в сряда, обявявайки ареста.

Bitzlato се е продала на престъпници като борса за криптовалута без въпроси и е прибрала депозити на стойност стотици милиони долари в резултат на това. Обвиняемият сега плаща цената за злонамерената роля, която неговата компания изигра в екосистемата на криптовалутата, добави той.

От 2018 г. насам регистрираната в Хонконг борса е обработила транзакции с крипто валута на стойност около 4,5 милиарда долара. Фирмата изисква минимална идентификация от своите потребители, което й позволява да се превърне в „убежище за престъпни приходи и средства, предназначени за използване в престъпна дейност, пише news.bg.

Според властите в САЩ фирмата е тясно свързана с Hydra Market, тъмна мрежа за пазар на наркотици, пране на пари и открадната финансова информация, която беше затворена миналата година.

- реклама -