Арестуваха двама за бомбената атака в Лион

Френската полиция задържа мъж, заподозрян за бомбеното нападение в Лион от миналата седмица.

Това съобщи вътрешният министър на страната Кристоф Кастанер, цитиран от Ройтерс.

Министърът оповести новината в туитър, но не сподели повече детайли за заподозрения или мястото, където е бил заловен. Задържаният е 24-годишен студент по информатика, неизвестен на полицията до този момент.

Охранителните камери уловиха образа на заподозрения за атаката.

За втори задържан съобщи кмета на Лион Жерар Колон. Не се съобщават повече подробности.

От петък следобед, 120 следователи са мобилизирани да идентифицират и арестуват извършителя на атаката, която остави 13 ранени пред пекарн в Лион. Следователите са имали ДНК следа, намерена в торбата, в която самоделната бомба е било поставена. ДНК-то обаче не е било включено в националната база данни. Основна трудност за полицейските служители, които са успели да проследят движението на заподозрения са били големия брой камери за видеонаблюдение. Разпитани са били и повече от 200 свидетели.

Засега мотивите на заподозрените за бомбения атентат остават неясни.

Вътрешният министър Кристоф Кастанер приветства „решителните“ действия на полицията. От своя страна, Жерар Коломб, кмет на Лион, „благодари на всички, които направиха възможно постигането на този резултат с такъв бърз темп.

Случаят се разглежда като терористично разследване, като се има предвид, че нападението е посред бял ден и е използвано взривно вещество с винтове и болтове в торба, които могат да ранят голям брой хора.

- реклама -