Арести в Пловдив заради източване на НОИ с фалшиви болнични

Известният пловдивски ортопед д-р Георги Кръстев е бил задържан заради участие в схема с фалшиви болнични листове. Спрямо него са повдигнати 2 обвинения – за измама и документни престъпления. В момента е освободен срещу парична гаранция от 30 хил. лева. Това стана ясно на брифинг в Пловдив, даден от шефа на полицията старши комисар Йордан Рогачев, зам.-окръжния прокурор Румяна Зайкова – Калеева и наблюдаващия прокурор по делото Димитър Пехливанов.

Д-р Кръстев с години е бил председател на лекарската колегия под тепетата, а в момента е неин секретар.

Лекарят и собственик на фирма, източили крупна сума от Националния осигурителен институт с фалшиви болнични, са разкрити при операцията на Икономическа полиция в Пловдив. За 1 година са извадени 117 болнични и са изплатени болнични в размер на 76 000 лева. Единият от обвиняемите е регистрирал фирма в Харманли, като целта на създаването й е да се използват служители за източване на НОИ. Назначил е на трудов договор 10 човека, на които е обещал високо заплащане. След това бизнесменът се срещнал с лекар от Пловдив, който е шеф на ортопедична лекарска комисия.

„Упражняван е т.нар. болничен туризъм, тъй като фирмата е в Харманли, пациентите – от различни градове в страната, прегледите са в Пловдив, а болничните листове са носени в София“, обясни наблюдаващият прокурор. Според свидетели по делото, цялата дейност на въпросната ортопедична комисия е под въпрос. „В случая е по-трудно да си изкараш карта за градския транспорт, отколкото болничен“, коментира прокурорът. Предприемачът , който е упражнявал професията „болен“, е получил 53 900 000 лева под формата на болнични. Сумата, преведена към работниците е 76 000 лева. Всички тези пари са били преведени по микросметки, а след това той ги превеждал в собствената си сметка. Фирмата дължи 60 000 лева към фонда за социално осигуряване.

Лекарят и бизнесменът ще бъдат обвинени за издаване на документи с невярно съдържание. На всички са извадени болнични листове за максимален период от време, а именно 180 дни.

- реклама -