Ауди

Арестуваха изпълнителния директор на „Ауди“

Изпълнителният директор на „Ауди“ проф. Рупърт Стадлер е арестуван заради връзката си със скандала за фалшифицирането на вредните емисии на колите, произведени от компанията майка „Фолксваген”. Това заявиха прокурори от Мюнхен, цитирани от АФП.

От компанията потвърдиха новината за ареста и допълниха, че „г-н Стадлер е невинен до доказване на противното“. „Заповедта за арест е на база опасения за укриване на доказателства”, заявиха прокурорите.

Миналата седмица от прокуратурата заявиха, че Стадлер и друг член на управителния съвет се считат за заподозрени от 30 май.

„Всеки от тях е обвинен в измама за това, че пряко или косвено са участвали във фалшифицирането на удостоверенията. Става въпрос за удостоверенията за изхвърлените газови емисии от автомобилите, като въпросните са били оборудвани със специални устройства, отчитащи грешна информация и занижаващи данните при тестове”, се казва още в изявлението.

Преди няколко месеца прокурорите от Мюнхен и Брауншвайг започнаха разследване във връзка с действията на „Фолксваген” и „Ауди”, след като от компанията майка признаха през 2015 г., че са използвали софтуер за манипулация на отчетените газове при тестове.

- реклама -