Спутник

Арестуваха главния редактор и журналисти на руската агенция Спутник в Истанбул

Главният редактор на Спутник Турция Махир Бозтепе e бил задържан в Истанбул, съобщава агенцията.

Той е отведен в главната служба за сигурност.

„Полицията дойде в офиса ни в Истанбул. Задържаха още един сътрудник. Още трима от вчера са в полицията в Анкара. Турция, какво е това???„, пита Маргарита Симонян, главен редактор на „Русия днес“ и руския канал РТ.

Предишната нощ националисти са нахлули в жилищата на журналистите.

Вечерта на 29 февруари неизвестни се опитали да влязат в апартаментите на служители на Спутник Турция в Анкара. Те викали националистически лозунги, обиди и заплахи и искали да разбият вратите. След като нападателите избягали, журналистите се обърнали към полицията, за да дадат показания. След разпит от прокурорите, представителите на руската медия били задържани в полицията.

Руското външно министерство призова турските власти да се намесят и да помогнат за изясняване на всички обстоятелства около инцидента.

В нощта на 28 февруари пред руското генерално консулство в Истанбул се състоя антируски протест срещу влошената ситуация в сирийската провинция Идлиб. Според дипломатическата мисия протестиращите скандирали лозунги, обвиняващи Москва за смъртта на турските войници в северна Сирия.

сн. БГНЕС

Освен това в профилите на Генералното консулство в социалните мрежи се появиха коментари с директни заплахи срещу руските чуждестранни агенции в Турция. Охраната на руското посолство е засилена.

- реклама -