Асанж дело сексуално посегателство

Арестуваха Джулиан Асандж в посолството на Еквадор в Лондон, променил се е до неузнаваемост (ВИДЕО)

Съоснователят на Уикилийкс Джулиан Асандж е арестуван след седем години в посолството на Еквадор в Лондон. Арестът е във връзка със заповед, издадена от Уестминстърския магистратски съд на 29 юни 2012 г. за това, че не се е явил в съда.

Асандж е в посолството вече 7 години.

Той потърси убежище в посолството на Еквадор, за да не бъде екстрадиран в Швеция. Там властите искаха да го разпитат по разследване за сексуално насилие. Обвинение беше оттеглено, но от Уикилийкс се опасяваха, че САЩ искат да го екстрадират.

От полицията уточниха, че Асандж ще се изправи пред Уестминстърския съд „възможно най-скоро“.

Както заяви президентът на Еквадор, страната е решила да му откаже убежище. През последните години основателят на Уикилийкс живееше в посолството на тази държава.

От Уикилийкс заявиха, че Еквадор незаконно е прекратил политическото убежище на Асанж.

Така според Уикилийкс е нарушено международното право, се казва в изявление на Уикилийкс. „Еквадор незаконно е прекратил политическото убежище на Асанж в нарушение на международното право. Той е арестуван от британската полиция в посолството на Еквадор“, публикуваха от портала в Туитър.

Асанж придоби известност след редица публикации, включително за американските военни операции в Афганистан и Ирак и за условията на задържане в лагера в Гуантанамо.

През 2010 г. основателят на Уикилийкс, когато американските власти се заинтересуваха от него, замина за в Швеция, където възнамеряваше да получи защита. Впоследствие той беше обвинен в сексуални престъпления, отговорността за която Асанж отрича.

Шведският съд го включи в международен списък, след което бе задържан в Лондон, но освободен под гаранция. От 2012 г. Асанж се крие в еквадорското посолство в британската столица.

Порталът Уикилийкс на 5 април, цитирайки високопоставен източник в Еквадор, съобщи, че в следващите „часове или дни“ Асанж ще бъде изгонен от посолството. Като претекст може да бъде използван корупционен скандал с офшорни документи, свързани с президента на Еквадор, Ленин Морено, съобщи сайта.

- реклама -