Арестуваха джихадисти, подготвяли мащабни терористични актове

Седем мароканци, заподозрени в планирането на „мащабни терористични актове“ от името на групировката Ислямска държава, са арестувани днес, информира говорител на полицията.

Заподозрените „са планирали да извършат … серия от терористични операции, насочени към чувствителна инфраструктура и стратегически обекти в координация с чуждестранни елементи“, се казва в съобщение на вътрешното министерство.

Предполагаемият водач на клетката бил „в контакт с експерт по експлозиви, активен в редиците на ИД“, се добавя в изявлението.

Арестите са извършени от специални сили на Централното бюро за съдебно разследване в няколко района – Тамарис, в южните предградия на Казабланка, както и в Чефхауен и Уазане, на север на страната. В дома на заподозрения водач в Тамарис бяха открити оръжия, боеприпаси, лодка, водолазно оборудване, маскировка за главата, торби, съдържащи химически продукти и обещание за вярност към ИД.

При претърсването на къща, наета от друг заподозрян в Уазане, е било открито оръжие, оборудване за къмпинг и за планинско катерене.

Според вътрешното министерство, групата планирала да си създаде база в планинските райони на региона. Заподозрените са в ареста и текат разследвания за арестуване на възможни съучастници, съобщи МВР.

През юли трима мъже от Мароко бяха осъдени на смърт – наказание, което не се прилага в Мароко от 1993 г. – за убийството на двама скандинавски туристи в името на ИД през декември в Атласките планини.

- реклама -