Арестуваха директора на „Амнести интернешънъл“ за Турция

Арестуваха директора на „Амнести интернешънъл“ за Турция

Организацията за човешки права „Амнести интернешънъл“ заяви в четвъртък, че турската полиция е задържала директора й за Турция и други активисти.

Идил Есер, директор на „Амнести интернешънъл“ Турция, бе задържан в сряда заедно с активисти и специалисти. Това стана по време на „семинар за цифрова сигурност и управление на информацията“ на Буюкада. Мястото е един от Принцовите острови в Истанбул, съобщиха от Амнести.

Днешният вестник „Хюриет“ съобщи, че общо 12 души са били арестувани при полицейска акцията в хотел в Буюкада. Островът е популярен за почивка сред жителите на Истанбул.

Няма незабавен коментар от полицията или индикация за това за какво са обвинени защитниците на човешките права.

„Ние сме дълбоко разтревожени и възмутени, че някои от водещите защитници на човешките права в Турция, включително директорът на“ Амнести интернешънъл Турция“, бяха задържани без причина“, каза Салил Шети, генерален секретар на „Амнести интернешънъл“. Той каза също, че те трябва да бъдат „незабавно и безусловно освободени“. Местонахождението на задържаните понастоящем е неизвестно.

Задържанията идват по-малко от месец, след като председателят на „Амнести интернешънъл“ в Турция Танер Кълъч беше задържан под стража за това, което групата описа като „безпочвени обвинения“ за връзки с предполагаемия ръководител на неуспешния преврат от 15 юли – Фетхуллах Гюлен.

Извънредното положение остава в сила в Турция. То беше наложено след неуспешния преврат от 15 юли 2016 г., целящ да отстрани президента Реджеп Тайип Ердоган. Гюлен отрича каквото и да е участие.

Критиците казват, че извънредните мерки са били използвана за действия не само срещу предполагаемите превратаджии, а срещу всеки, който се осмелява да се противопостави на президента.

Турските официални лица настояват, че всички действия се извършват в рамките на закона.

Източник: АФП

- реклама -