сн. БГНЕС

Арестуваха близки съюзници на Навални на летището в Москва

Руската полиция задържа четиримата най-близки съюзници на кремълския критик Алексей Навални на московското летище, където трябваше да се срещнат с него при завръщането му от Германия, съобщи АФП.

сн. БГНЕС

Иван Жданов, ръководител на Фондацията за борба с корупцията на Навални, заяви в Туитър, че сред задържаните четирима е ключовият съюзник на опозиционера Любов Собол.

Кадри, заснети от местни журналисти, показват как полицията отвежда нея и останалите.

сн. БГНЕС
сн. БГНЕС

33-годишната Собол стана известна през лятото на 2019 г., когато на нея и на други опозиционни политици беше забранено да се кандидатират за избори за местни съвети в Москва. Тя обяви плановете си да участва в тазгодишните парламентарни избори.

Съюзниците на Навални бяха на московското летище Внуково заедно с поддръжници на 44-годишния опозиционен лидер в очакване на пристигането му от Берлин, където той прекара месеци, възстановявайки се от опит за отравяне.

АФП съобщи, че на летището има засилено полицейско присъствие, след като властите предупредиха, че масови събития няма да бъдат разрешени поради ограниченията заради Covid.

Полетът на Навални излетя от Берлин малко след 14:15 централно гринуичко време и се очаква да кацне в Москва около 19:30 ч. (16:30 централно гринуичко време).

Опозиционното издание MBHh Media съобщи, че на летището са задържани поне 10 души, включително журналист. Жданов каза, че сред задържаните са сътрудниците на Навални Руслан Шавединов и Анастасия Кадетова, която управлява регионалния щаб на опозиционната фигура. Задържан, според Жданов, е и Иля Пахомов, който беше с Навални, когато припадна при полета от Сибир до Москва през август. По-късно критикът на Кремъл беше прехвърлен с медицински самолет в Берлин и западни експерти стигнаха до заключението, че е бил отровен с нервнопаралитичния агент „Новичок“ от съветската ера.

- реклама -