Аламзбек Атамбаев, арест

Арестуваха бившият президент на Киргизстан Алмазбек Атамбаев, в Бишкек въвеждат вечерен час

Бишкек въвеждат вечерен час

Бившият президент на Киргизстан Алмазбек Атамбаев беше задържан от служители на специалните полицейски части.

Това предадоха световните агенции.
„Атамбаев е задържан, в момента се решава въпросът за мярката за неотклонение, която ще му бъде наложена“, съобщиха от щаба на Социалдемократическата партия на Киргизстан.
Бойците от специалните части са влезли в дома на бившия президент.

Неотдавна поддръжници на Атамбаев го освободиха от затвора, където той излежаваше присъда за корупция.

Комендантството на столицата на Киргизстан в събота въведе вечерен час в града от 21:00 до 05:00 часа, а също така забрани провеждането на митинги.

„Създаване на комендантски час на територията на град Бишкек от 21:00 до 05:00 за всички граждани и лица без гражданство, с изключение на държавни и общински служители, които извършват и допринасят за дейността на комендатурата на Бишкек . <…> Забрана за провеждане на събрания, митинги, улични шествия, демонстрации, както и грандиозни спортни и други публични събития в град Бишкек „, се казва в текста на заповедта, публикувана във Фейслук от пресслужбата на полицейското управление в Бишкек.

Колко време ще продължи да бъде в действие полицейският час не е посочен в заповедта.

По заповед на комендантството се установява специален режим на влизане и излизане в града, забранява се продажбата на оръжия, силни химически и токсични вещества, продажбата на алкохол е ограничена всеки ден от 18:00 до 09:00.

Комендантството в Бишкек си запазва правото да преустанови дейността на партии и обществени организации, които „възпрепятстват нормализирането на ситуацията“. Освен това, според текста на заповедта, комендантството „има право да забрани на отделни граждани да напускат домовете си, да установи специален режим на работа на предприятията, да въведе специални правила за използване на комуникациите в града и да ограничи транспорта“.

 

- реклама -