Арестуваха бивш агент на ЦРУ, подозиран, че е „къртица” на Китай

Властите в САЩ подозират арестувания в понеделник бивш служител на ЦРУ в предаване на поверителни данни на китайските спец служби, чрез които те са разкрили повече от 10 информатори на американското разузнаване в Китай, съобщи електронното издание на в. „Ню Йорк таймс”.

Министерството на правосъдието информира, че задържаният е 53-годишният Джери Чун Шин Ли. Той е арестуван при пристигането си на международното летище „Кенеди” в Ню Йорк по обвинение в незаконно притежание на информация, свързана с националната отбрана.

Ли е натурализиран американски гражданин, известен и като Жен Чен Ли. Ли е израснал в САЩ и е служил в армията, преди да започне работа за ЦРУ през 1994. Той служи в неназовани отвъдморски територии и напуска през 2007, а по-късно започва работа в Хонконг.

През 2012 със съдебна заповед агенти на ФБР тайно претърсват багажа на Ли докато той пътува в САЩ и откриват, че носи строго секретни материали, които няма право да държи у себе си.

Агентите откриват два малки бележника с ръкописни бележки с класифицирана информация с всички данни за агенти и обекти на ЦРУ в Китай – истинските имена и телефоните им, имена на агенти, работили под прикритие, адреси на тайни обекти на ведомството и други засекретени сведения, бележки от оперативни срещи и места за срещи.

Ли е имал допуск за работа с класифицирана информация. Арестуван е след разследване, водено от 2012 от ФБР. То е започнато след като ЦРУ започнало до губи информаторите си в Китай. „Ли беше в центъра на лова на двойния агент, който, както смятат някои служители на разузнаването, е предал САЩ, но според други китайските власти са успели да получат достъп до секретни канали за връзка с чуждестранни информатори заради небрежна работа на ЦРУ, а не благодарение на „къртица””, пише „Ню Йорк таймс”.

През май 2017 вестникът съобщи, че в периода 2010-2012 китайските спец служби на практика са унищожили разузнавателната мрежа на ЦРУ в Китай, създавана в продължение на много години. Тогава са били убити „поне десет” души, които са били източник на информация за ЦРУ в Китай, а други поне шестима са изпратени в затвора.

В публикацията се посочваше, че бивши и сегашни американски служители са описали тези събития като един от най-големите провали на САЩ в разузнавателната сфера за десетилетия.

Според изданието, президентът Барак Обама е обърнал внимание на намаляващия обем разузнавателна информация, постъпваща от Китай.

„Ню Йорк таймс” писа, че подозренията на ЦРУ са най-големи по отношение на бивш служител на ведомството, който живее в азиатска държава.

Сега министерството на правосъдието съобщи, че Ли е живял в последно време в Хонконг.

- реклама -