Мартин Заимов, банкер, Паметника на съветската армия, арест
кадър: bTV

Арестуваха банкера Мартин Заимов – опитал да заличи надписа на Паметника на съветската армия

Банкерът Мартин Заимов е бил задържан тази сутрин около 8.30 часа. Причината е, че е драскал с бяла боя буквите на Паметника на съветската армия в центъра на София.

Дошлите на място служители не реда установили, че има акция на хора, които искат демонтаж на монумента.

От МВР не потвърждават за задържането на Заимов. По техни данни, тази сутрин 59-годишен мъж обявил, че е русофоб и като такъв не бил съгласен Паметникът на съветската армия да е в центъра на столицата.

Затова започнал да заличава част от надписа на постамента му. Мъжът е бил отведен в Първо РПУ.

Самият Заимов обаче потвърди новината пред в. „24 часа“. Попитан защо е драскал по надписа на паметника той отговори, че е искал да заличи лъжа.

„Там има три лъжи в едно изречение. Първата е, че Съветската армия ни е освободила. Тук лъжите са две. Първо не е Съветската армия, а Червената армия. Това е фактология. Съветската армия възниква след войната. Преди това се казва Червената армия и това не е за подценяване, а е свързано с еволюцията на сталинизма. Това може би не ви интересува, но има значмение за наличието или загубата на свобода. Това е първата банална лъжа.

Втората е, че ни е освободила. От 2 септември 1944 г. ние имаме радикално ново правителство на Константин Муравиев, тоест от кого се освобождаваме, имаме ново правителство, което е анти всички предишни правителства и със сигурност против Германия, защото й обявява война. Защо трябва да ни се обяви война на 7 септември или на 9 септември. Втората лъже е, че сме били освободени, не сме били.

Третата лъжа категорично е признателния български народ. Няма как да си признателен за цената, която си платил, просто това не е възможно. Дори най-вярващите комунисти, през 60 и 70 те години, ако сте ги попитали какво стана с вашата вяра, щяха да кажат въобще не е това, което си мислихме“, казва Заимов.

И допълва:

„Не може в центъра на столицата да има един лъжлив надпис години наред, да има политически разговор за това и той да продължава да стои.“

- реклама -