злато, България, Сърбия, граница

Арестуваха българин, откраднал 38 кг златни кюлчета в Белгия

По искане на Окръжна прокуратура – Бургас е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо български гражданин, издирван от белгийските власти за грабеж на 38 килограма златни ключета.

По отношение на Й.Й. е издадена Европейска заповед за арест от Съд в Антверпен, Белгия. Той се издирва от белгийските власти за провеждане на наказателно производство за въоръжен грабеж. Той е осъществен на 19.10.2020 година в Пулле, Белгия. В Европейската заповед за арест е посочено, че на тази дата мъж е бил нападнат и повален на алея пред неговото жилище. Върху пострадалия е нанесен побой. В продължение на 16 часа е държан вързан, а устата му била запушена. През това време са били откраднати скъпоценни предмети, между които и 38 килограма златни кюлчета. Посочено е, че престъплението е извършено от петима български граждани, сред които е бил и Й.Й. След грабежа заподозрените лица са избягали с две коли в Нидерландия.

Белгийското законодателство е определило максимален срок на наказание за посоченото престъпление – „лишаване от свобода“ за срок от 15 до 20 години.

Й.Й. е установен и задържан на 24.03.2021 година от полицейски служители в град Несебър.

Определението на Окръжен съд – Бургас подлежи на обжалване пред Апелативния съд в града.

- реклама -