Алексей Навални арест протест

Арестуваха Алексей Навални! Отново!

Руският опозиционен лидер Алексей Навални е бил арестуван на път за протеста, организиран от него днес в Москва.

Това съобщи съпругата му в „Туитър“, публикувайки и негова снимка как се качва в полицейски автомобил.

„Здравейте, това е Юлия Навалня… Алексей беше арестуван на стълбите“, написа тя 40 минути преди началото на антикорупционния протест, организиран от съпруга й в центъра на руската столица.

Над 200 души са били задържани днес по време акцията, организирана от критика на Кремъл Алексей Навални на територията на редица руски градове. Това съобщи руска неправителствена организация, проследяваща задържанията.

„Близо 121 души са задържани в Москва до сега. В Санкт Петербург са 137“, написаха от „OVD-Info“ в „Туитър“. По-рано беше съобщено и за други арести във Владивосток, Сочи и на редица други места.

По-рано днес няколко хиляди души привърженици на Навални излязоха по улиците на редица руски градове, като вече се съобщава и за извършени арести.

Днешната протестна акция е втората такава от март 2016 г., организирана от Навални, който тогава обяви намерението си да се кандидатира за президент на изборите следващата година, събирайки по улиците много нови поддръжници, спечелени благодарение на онлайн кампаниите си.

Според местни медии близо 3000 души са протестирали в сибирската столица Новосибирск – град с над 1 милион души население. По-малки събирания е имало и в градовете Красноярск, Казан, Томск, Владивосток и други.

- реклама -