Сторми Даниелс Майкъл Авенати

Арестуваха адвоката на Сторми Даниълс, изнудвал Nike за милиони

Адвокат Майкъл Авенати, който представлява порноактрисата Сторми Даниълс в нейното дело срещу Доналд Тръмп, беше арестуван по обвинения в опит за измама.

Според прокурори той се опитал да изнудва Nike за повече от 20 млн. долара, заплашвайки да използва профила си, за да нанесе вреда на репутацията на фирмата.

По отделен случай 48-годишният адвокат е обвинен в злоупотреба.

Чест гост на телевизионни новини и шоу програми, Авенати се изяви като ожесточен критик на Доналд Тръмп.

В един момент той каза, че обмисля да се кандидатира за президент през 2020 година.

Авенати се появи в съда в Ню Йорк в понеделник и бе освободен под гаранция от 300 000 долара при условие, че предаде паспортите си в САЩ и Италия. Той не обжалва решението.

Извън съда той каза, че е уверен, че ще бъде „напълно оправдан“.

Той каза пред репортери, че е посветил кариерата си на борба с мощни хора и корпорации и че „никога няма да спре да се бори“

Според федералните прокурори в Ню Йорк Авенати се е срещнал с адвокат на Nike по-рано този месец. По време на срещата той заплашил да огласи вредна информация за компанията, освен ако не бъде платено на него и на друг, неназован съучастник между 15 и 25 милиона долара.

Той също така поискал 1,5 милиона долара за лице, което той твърди, че представлява.

Авенати беше арестуван в Ню Йорк в понеделник, малко след като обяви, че ще проведе пресконференция за скандал около Nike във вторник.

„Костюмът и вратовръзката не скриват факта, че в основата си това е старомодно изнудване“, заяви прокурорът Джефри Бърман пред репортери.

По друг случай, който се гледа в Лос Анджелис, Авенати е обвинен в присвояване на пари от клиент и измама на банка.

Прокурорът от Лос Анджелис Ник Хана каза, че Авенати се описва като „адвокат, застъпник и борец за добро“ в социалните медии, докато в действителност той „се бори за собствените си егоистични интереси“.

Прокурорите твърдят, че е договорил споразумение за 1,6 милиона долара за клиент, но е дал „фалшиво“ споразумение с фалшива дата на плащане.

Твърди се, че след това е тайно е взел договорената сума и възмездил клиента си със 130 000 долара на своя клиент, използвайки останалата част, за да се радва на „разточителния си начин на живот“.

Срещу Авенати има повдигнато обвинение и за фалшифициране на документи, за да си осигури заем от банка в Мисисипи.

Авенати представляваше по-рано Сторми Даниълс, която съди президента във връзка със споразумение за неразкриване на информация, което е подписала преди изборите през 2016 г. Споразумението за неразкриване се отнася до афера, която по думите на Даниелс е имала с Тръмп през 2006 г.

- реклама -