порнография
сн. leparisien.fr

Арестуваха 60 души за детска порнография

Около 60 души, заподозрени в теглене и гледане на хиляди детски порнографски снимки и видеоклипове, са арестувани във Франци. Те са били свързани в голяма мрежа. При претърсванията са иззети повече от 67 компютъра, телефони и таблети, сто външни твърди диска, 120 USB устройства и компактдискове.

„Сред задържаните, на възраст между 28 и 75 години, поне четирима са обвинени и в изнасилване на непълнолетни лица след експлоатация на компютърното им оборудване“, каза пред медиите Ерик Беро, ръководител на Централното бюро за борба с насилието над хора, който координира операцията.

Това показва, че изтеглянето на файлове с детска порнография не е тривиално. Имаме хора, които след това могат да предприемат действия“, каза той.

Един от тях е спортен педагог в два футболни клуба.

Сред задържаните са ИТ специалист, пенсиониран професор, служители, безработни.

„Няма единствен профил. Всички социални слоеве са засегнати“, подчерта ръководителят на бюрото. Единственият общ знаменател – „те са 99 процента мъже“, с изключение на една двойка. Около десет от тях вече са известни на съдилищата за този вид престъпления и са вписани в автоматичното съдебно досие на извършителите на сексуални престъпления.

Разследващите, подпомогнати от американски софтуер, използван от ФБР, са успели да проникнат в мрежите за споделяне на снимки, да проследят IP адресите и да открият изтеглянията.

Един от задържаните дори е бил оборудван със „сървър с водно охлаждане със 176 терабайта изтеглени данни.

- реклама -