Сърбия

Арести в Сърбия за злоупотреби по европейски проекти за трансгранично сътрудничество с български партньор

Рано тази сутрин бяха задържани няколко служители от общинската администрация, включително и председателят в град Сурдулица, в Западните покрайнини. Градът се намира в близост до българската граница.

Информацията е потвърдена официално от разследващите органи в Сърбия и прокуратурата.

Арестите бяха извършени от дирекцията за борба срещу корупцията в град Ниш.

Оттам отказват да уточнят колко лица са задържани, но подчертаха, че става въпрос за повече лица, включително и председателят на общината.

Всички те са обвинени в злоупотреба при изпълнението на проекти по европейската програма на Института за публична администрация /ИПА/ за трансгранично сътрудничество през изминалите години. Българският партньор – община не се посочва в информацията. Сред арестуваните е и отговарящият за обществените поръчки в Сурдулица.

Сред арестуваните са Даниел С., Сладжан М. и Оливер В. Срещу тях е повдигнато обвинение за пране на пари при изпълнението на проектите. Според разследващите през 2014 г. те са приели офертата на фирма от Неготин, която е била с близо 29 000 евро по-висока от тази от Църна трева, която е била с напълно изрядна документация и е предложила най-ниска цена.

- реклама -