Арести в Черна гора – държавата пред гражданска война

Черна гора е разтърсена в последните часове от събития, които според водещи депутати в страната водят държавата към гражданска война.

Всичко започна с ареста вчера вечерта на лидера на опозиционната партия на Черна гора Демократичен фронт (ДФ), Небойша Медоевич в Подгорица.

Опозиционерът бе арестуван по заповед на Върховния съд на Черна гора. „Заповедта е издадена във връзка с обвинение за подкуп“, съобщи полицията. Медоевич е задържан за два месеца „поради отказ да свидетелства в случай, разследван от специалната прокуратура“.

Черногорските медии съобщиха, че по време на заседание на парламента в четвъртък Медоевич казал, че е бил преследван от неидентифицирани субекти в цивилни дрехи. По-късно вечерта колата, в която пътуваха депутатите, беше спряна от полицията на една от централните улици, след което Медоевич беше отведен с полицейска кола.

Черна гора е на прага на гражданска война след ареста на Небойша Медоевич, заяви един от лидерите на опозицонната партия Демократичен фронт (ДФ) Андрия Мандич.

„Това е скандал, това никога не се е случвало в Черна гора – да бъде арестуван член на парламента за произнесени думи. Демократичен фронт смята, че Черна гора е на прага на гражданска война. Ние ще съобщим това на говорителя на парламента, на премиера и на президента. Някой иска да разгори конфликт в Черна гора, да доведе ситуацията до въоръжени сблъсъци, ние не искаме това“, каза Мандич във видеозапис, публикуван от пресслужбата на ДФ.

Малко по-късно друг лидер на ДФ Милан Кнежевич се забарикадира в парламента на страната, за да избегне арест.

„Сега съм в същото положение като г-н Медоевич, избягах от снощния арест само защото сега съм затворен в парламента на Черна гора заедно с моите колеги-депутати. Моят арест също е планиран, в момента има дежурни полицейски коли на територията на сградата, които ме чакат. Взех решение, че няма да се предам доброволно, ще трябва да влязат в парламента и да влязат в стълкновение с мен и депутатите на Демократичен фронт, ако искат да приложат това противоконституционно и незаконно решение на председателя на Върховния съд“, каза Кнежевич.

Според него ареста на опозиционери може да доведе до сериозен граждански конфликт в страната. „Това, което се случи с Медоевич, е грубо нарушение на закона, при което заместник-председател и лидер на парламентарната партия беше заловен след парламентарна среща на главния булевард в Подгорица и беше изпратен в затвора с решение на Главния съд. Смятаме, че сега Черна гора е на ръба на конфликта и ако няма готовност и воля от другата страна, провокирала този инцидент, тогава ситуацията в страната ще се влоши. Това е кулминацията на преследванията срещу Демократичен фронт, чиито лидери са подсъдими в няколко съдебни процеса, като се започне от така наречения преврат до т.нар пране на пари. Сега вече ни залавят като животни по улиците, без снемане на имунитет в парламента“, каза политикът.

„Призовах всички наши привърженици да чакат инструкциите ни. По обяд ще се срещнем с председателя на парламента и след това ще вземем решения за по-нататъшни действия. Аз не изключвам масови протести на черногорските граждани поради използване на режим на откровена диктатура“, каза Кнежевич.

Медиите твърдят, че началото на колизиите е стартирало след приемането от депутатите късно снощи на проекторезолюцията на управляващото мнозинство, с която решенията на събранието в Подгорица от 1918 г. се обявяват за невалидни.

В гласуването участваха 61 депутати, 46 от които „за“, 15 „против“ и без въздържали се.

Черногорският министър на правосъдието Зоран Пажин каза, че „резолюцията е насочена срещу сегашните опити да се унижи черногорската държавна идентичност със злоупотребата с едно трагично събитие в черногорската история“.

„Времето в Черна гора отдавна е узряло за установяване на черногорската държавна идентичност. Дали на някой му харесва или не, целият свят днес нарича гражданите на Черна гора черногорци, както наричат гражданите на Германия германци, и на Франция французи. Време е ние в Черна гора с гордост да приемем идентичността, с която целия свят ни разпознава“,каза Пажин.

Проекторезолюцията на управляващата коалиция бе разяснена и от законодателя Бранимир Гвозденович, който заяви, че „това е документ за неправда, извършена в Черна гора“.

Депутатът на опозицията Славен Радунович каза, че ако днес дядовците на тези, които са предложили резолюцията биха разбрали за какво става въпрос, биха се обърнали в гробовете си.

Дейност и цели на Демократичен фронт

ДФ е коалиция от десет опозиционни партии, най-авторитетните от които са Нова сръбска демокрация на Андрия Мандич, Движение за промяна на Небойша Медоевич и Демократична народна партия на Черна гора на Милан Кнежевич. Коалицията традиционно се застъпва за сътрудничество със Сърбия и Русия и категорично се противопоставя на прозападната политика на съвременните черногорски власти. В подготовката за влизането на Черна гора в НАТО ДФ проведе масови анти-НАТО действия, изискващи референдум за присъединяването на страната към Северноатлантическия алианс.

Наказателно преследване на Демократичен фронт

Срещу лидерите на черногорската опозиция е в ход съдебен процес, в който властите ги обвиняват в организирането на преврат в Черна гора на 16 октомври 2016 г. По-рано съдът на Черна гора сне парламентарния им имунитет, а след това иззе задграничните им паспорти,“ за да предотвратят полети в чужбина“.

В случая по преврата на 16 октомври 2016 г. в Черна гора са подсъдими 14 души, включително двама руски граждани. Общо 20 души са били задържани, повечето от които са сключили сделка с разследването, след като са получили 3-5 месеца затвор.

- реклама -