Арести след сблъсъците между „жълтите жилетки“ и полицията в Париж

Френската полиция задържа 18 души във връзка с безредиците в центъра на Париж по време на протестите срещу високите цени на горивата, съобщава Би Би Си.

В събота органите на реда използваха сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръснат демонстрантите, които се опитаха да пробият полицейския кордон около „Шанз Елизе“, блокиращ достъпа им до емблематичния булевард. Властите обвиниха за сблъсъците членове на „крайнодесни движения, които нарочно са предизвикали стълкновенията“.

Леки сблъсъци и арести е имало и в други френски градове – Лил, Лион и Бордо.

81 000 демонстранти, облечени в жълти светлоотразителни жилетки, се събраха в центъра на френската столица в знак на протест срещу поскъпването на горивата във Франция. Организаторите на демонстрацията я определиха като „второ действие“ на протестната вълна, започнала преди седмица.

Френските власти заявиха, че в днешната демонстрация са се включили над 280 000 души на близо 2000 локации в цялата страна.

Много критики бяха отправени към вътрешния министър Кристоф Кастанер, който отбеляза затишието на протеста, позовавайки се на много по-слабото участие от миналата събота. Министърът обвини пряко крайнодясната лидерка Марин льо Пен, че е подбудила насилието, което тя категорично отрече.

Според последните проучвания 77% от французите оправдават протеста, като най-силно го подкрепят крайноляво настроените.

- реклама -