Арести на ключови фигури в президентството

Четирима са арестуваните след днешните претърсваният в президентството

Съветника на президента по сигурността Илия Милушев е задържан за 24 часа. Това съобщиха от Военна окръжна прокуратура. По-рано днес кабинетът му беше претърсен от екипи от военни следователи и прокурори, след разрешения на съдия от Софийски военен съд. Претърсванията са свързани с разследването по досъдебно производство, което е образувано за престъпление по чл. 357 от НК – разгласяване на държавна тайна.

Милушев първоначално е разпитан като свидетел. В телефона му е установена информация, касаеща Държавна агенция “Технически операции”. Доброволно е предал четири документа, които са били нерегламентирано изнесени от Държавна агенция “Разузнаване”. Според Агенцията документите съдържат информация представляваща държавна тайна. Обяснил е, че е намерил документите в служебната си каса в кабинета на сградата на Администрация на президента. Това е наложило извършването на действия по разследванията и в сградата на президентската администрация.

Предстои наблюдаващите прокурори да извършат преценка дали ще бъдат предявявани обвинения и взети мерки за неотклонение на задържаните. По досъдебното производство има и още две лица /П.В. и А.З./, привлечени в качеството им на обвиняеми, спрямо които са взети мерки за неотклонение „домашен арест“.

По-рано днес беше задържан и секретарят по правни въпроси на президента Пламен Узунов.

Разследващите претърсиха кабинета му. Изземват се документи  и  книжа, относими към предмета на доказване  по  делото, както и компютърни конфигурации, уточниха от прокуратурата. Узунов е задържан за 24 часа по Закона за МВР. По същото разследване е арестуван и бизнесмена Пламен Бобоков. Разследването срещу двамата  се води по чл. 321, ал. 6 от НК за престъпен сговор за извършване на длъжностни престъпления и търговия с влияние.

Предстои   наблюдаващите  прокурори  да  направят  анализ  на  събраните  доказателства  и да преценят  дали  същите  са  достатъчно  за  предявяване на  обвинение  на  конкретни  лица.

- реклама -