белезници арест

Арест за зам. управителя на Румънската централна банка

Съдът в Букурещ поиска арест за заместник-управителя на румънската национална банка Богдан Олтяну. Той подаде оставка от заемания от него пост в началото на този месец.

Съдът иска поне 16 дни задържане под стража за Олтяну.

Вече бившият заместник-управител на румънската централна банка бе задържан от прокурори от Националното управление за борба с корупцията (DNA) в края на миналия месец по обвинения, че през 2008 г. е взел подкупи в размер на 1 млн. евро от предприемача Сорин Овидиу Винту. В замяна Олтяну, който тогава е заемал поста председател на долната камара на парламента, трябвало да съдейства за назначение на удобен за Винту човек. Олтяну е под домашен арест, а разследването по неговото дело продължава. В петък, след като бе освободен от предварителния арест, Олтяну съобщи, че смята да подаде оставка.

След отстраняването му съветникът на управителя на Централната банка Адриан Василеску заяви, че случващото се няма да накърни имиджа на финансовото учреждение. Причината – Олтьну не е работел в банката по време на събитията, за които е обвинен. В същото време според Василеску като зам. Управител на Централната банка на Румъния той е работил на високо професионално ниво.

- реклама -