Москов Варна лекари Хитрино аптеки пострадали състояние

Аптеките в Хитрино ще обслужват пациенти без рецептурни книжки

Личните лекари обслужват пациенти без формализиране

Личните лекари в селата около Хитрино ще обслужват пациенти от това селище без каквото и да е формализиране. Аптеките ще им доставят лекарства, без да изискват рецептурни книжки. Това каза днес във Варна министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов. По думите му целта е хората да получават нормално медицинско обслужване, въпреки че документите им може да са изгорели, изгубени или да не могат да ги представят заради евакуацията.
Във Варна министърът проведе оперативна среща с ръководствата на Военноморската и университетските болници, Спешния център и Центъра по трансфузионна хематология. Москов даде висока оценка за реакцията на системата при трагедията в Хитрино. По думите му екипите на Спешна помощ, Кръвните и Спешните центрове в болниците са показали професионална, прецизна и всеотдайна работа. Москов изрази благодарност към всички хора, които са дали кръв след инцидента. По думите му дарители са откликнали във всички градове в страната, като само във Варна са над 200 човека.

Тежко остава състоянието на двама души от Хитрино

Двамата пациенти от Хитрино, настанени в университетската болница във Варна, са стабилизирани, но в тежко състояние, с опасност за живота. Едната жена от днес е в съзнание и е контактна. Двама от пациентите във Военноморската болница също са в стабилизирано, но тежко състояние, със сериозни изгаряния и съчетани травми, допълни Москов. Състоянието на другите трима пострадали от Хитрино се е подобрило и днес поетапно те могат да бъдат изкарани от реанимацията и настанени в други клиники в лечебницата.

Москов Варна лекари Хитрино аптеки пострадали състояние
Министърът допълни, че към момента няма необходимост от пренасочване на още пациенти от Шумен към Варна. Той уточни, че ако възникне такава нужда, няма да има проблеми с транспортирането на болните.
Москов каза още, че като член на Националния щаб категорично може да заяви, че към момента няма данни трагедията в Хитрино да е следствие от терористичен акт.

- реклама -