Аpple

Apple може да плати милиарди евро на Ирландия за неплатени данъци

Технологичният гигант Apple може да бъде осъден да заплати милиарди евро неплатени данъци в Република Ирландия. Това съобщава BBC, като се позовава на служители, отговарящи за конкуренцията в Европейския съюз.

Окончателното решение се очаква днес, след тригодишно разследване на данъчните операции на Apple в Ирландия, които ЕС е предварително идентифицираха като незаконни. Очаква се европейския комисар по конкуренцията Маргарете Вестагер да съобщи приблизителната сума на глобата. От ирландското правителство, обаче, зависи изчистлението на точния размер данъчно задължение.
Според Financial Times сметката, която ще плати компанията възлиза на милиарди евро, което я превръща в най-голямото данъчно наказание. Apple, а и самото ирландско правителство вероятно ще обжалват решението.

Преференции или държавна помощ

Според законодателството на Европейския съюз, отделните държави не могат да дават данъчни преференции на определени компании, защото това се счита за държавна помощ.
ЕС счита, че с решенията си от 1991 и 2007 година ирландското правителство е позволило на компанията да минимизира своите данъчни задължения.

САЩ размахва пръст на ЕС

Резследването на Apple и други подобни срещу американски компании бяха критикувани от щатските власти. Миналата седмица от американското министерство на финансите заявиха, че има опасност ЕК да се превърне в „наднационален данъчен орган„, който надхвърля данъчните закони на своите членки.

 

Брюксел беше обвинен също, че използва различни критерии, за да съди американските компании, което е „дълбоко обезпокоително“.

- реклама -