Parler, Тръмп, десни, език на омразата

Apple, Amazon и Google блокират социалната мрежа Parler, подкрепяна от поддръжници на Тръмп

Apple Inc. и Amazon.com Inc. прекратиха Parler в съответните им App Store и уеб хостинг услуги, като заявиха, че социалната мрежа, популярна сред много десни потребители на социални медии, не е предприела адекватни мерки за предотвратяване на разпространението на публикации, подбуждащи към насилие.

Действието на Apple и Amazon следва подобен ход от Google на Alphabet Inc. в петък. Parler е фаворизирана от много поддръжници на американския президент Доналд Тръмп, който бе временно отстранен от Twitter в петък, и се смята за защитник на хората, прогонени от Twitter.

„Ние блокирахме Parler от App Store, докато не разрешат тези проблеми“, се казва в изявление на Apple в събота.

Apple даде на Parler 24 часа, за да представи подробен план за модериране, като се позова на използването на услугата за координиране на обсадата на Капитолия в сряда.

Ходът на Amazon ефективно изважда сайта от употреба, освен ако не успее да намери нова компания, която да хоства нейните услуги.

Amazon спира Parler от Amazon Web Services (AWS) за нарушаване на условията на услугите на AWS, като според него не е успял ефективно да се справи с постоянното нарастване на насилствено съдържание, се казва в имейл на екип на AWS до Parler, цитиран от Ройтерс. Говорител на Amazon потвърди, че писмото е автентично. Ходът се налага поради „много реалния риск за обществената безопасност“.

Главният изпълнителен директор на Parler Джон Матце се нахвърли срещу Amazon, Google и Apple, като заяви, че това е координирано усилие, знаейки, че опциите на Parler ще бъдат ограничени и ще бъде нанесена възможно най-голяма вреда.

„Има вероятност Parler да не бъде достъпен в интернет дори в рамките на седмица, докато възстановяваме нещата“, каза той в публикация на Parler. „Това е координирана атака от страна на технологичните гиганти за убиване на конкуренцията на пазара… Можете да очаквате войната сред конкуренцията и свободата на словото да продължи, но не ни бройте в това.“

В допълнение към Parler, дясно ориентираните потребители на социални медии в Съединените щати са използвали и приложението за съобщения Telegram и социалния сайт Gab.

- реклама -