Хасково

Апокалиптична картина в Хасково след дъжда: Отнесени коли, разрушена инфраструктура и наводнени улици

Наводнени приземни етажи, мазета, улици, паднали огради, разрушени пътища, отнесени автомобили. Това са част от щетите, нанесени от снощната буря, която връхлетя Хасково.

Хасково
снимка: Haskovo.live
снимка: Haskovo.live

От регионалната противопожарна служба съобщиха, че подадените сигнали са около 260. За по-малко от час 62 литра на квадратен метър се изсипаха над областния град.

Кризисна е ситуацията на хасковската ул. “Пионер”.

“При снощния дъжд шахтата на улицата започна да връща вода и мръсотия. От години се опитваме да се свържем с институциите, но те си прехвърлят топката. Последно време при всеки дъжд е такова положението”, разказа Генадий Костадинов. Нивото на водата е достигнало половин метър.

Тежки поражения и загинали животни има в съседна къща на улицата. Павел Колев, който е гълъбар, е открил десетки удавени гълъби под водата. За щастие е успял да спаси другата част от животните, както и новородени, които прибрал в дома си.

Ограничен е участък по пътя за кв. “Болярово” заради свличане на асфалта и тротоара. Водата е подкопала с около 20 см асфалтът, а тротоарът е свлечен напълно. Има опасност още да пропадне. От ОП “Екопрогрес” поставиха ограничителни знаци.

Почти на всички булеварди в града асфалтът е отнесен

Междувременно кметът Добри Беливанов свика и кризисен щаб в общината. Службите анализираха ситуацията в града.

За щастие бедстващи хора няма, както прекъснати пътища към села също няма.

Според службите проблемът на ул. “Пионер” идва от недостатъчен дебит на канализацията и запушване с боклуци от близкото дере. Там ще бъде изпратена техника от ОП „Екопрогрес“, за да изчисти инертните материали, а от ВиК-Хасково ще осигурят машина „Вома“ за почистването на канализацията.

От пожарната продължават да отводняват мазета, асансьорни шахти и подземни гаражи. Към този час се изпомпва водата с дълбочина над два метра от комплекс „Ривърхаус“, отводняват се още помещения на улица „Тутракан“.

Повече от 20 отводнявания са извършили от снощи до днес служителите на пожарната. Отстраняват се паднали дървета на улиците „Ихтиман“ и „Драгоман“. Без ток са били селата Нова Надежда и Узунджово, прекъсване на електричеството е имало и в хасковските квартали „ Куба“, „Любен Каравелов“ и „Ручока“.

Получени са сигнали за отнесени от водата автомобили. И към този час продължава разчистването на нанесените щети от бурята.

- реклама -