заразени короназивурс СЗО

Апокалипсис: Мрачни прогнози за хода на К-19 в Европа

Мрачни прогнози за победния ход на коронавируса в Европа.

Великобритания може да очаква по 50 000 нови случая на заразявания с Covid-19 дневно до средата на октомври и по 200 жертви дневно през следващите месеци.

Предупреждението е на главните съветници на правителството по въпроси на медицината и науката.

Страната трябва да бъде подготвена за големи ограничения през следващите 6 месеца, включващи зимата, когато се очаква вирусът да се развихри, заяви здравният съветник професор Крис Уити, предаде БНР. Той изтъкна, че нивата на смъртност от Ковид-19 са значително по-високи от тези на сезонните грипове и хората трябва да знаят, че този вирус е по-опасен.

Научният съветник Патрик Валанс пък очерта апокалиптична картина с 200 или повече жертви дневно към края на годината, ако не бъдат взети спешни мерки. След тези изявления от Даунинг стрийт съобщиха, че Борис Джонсън ще председателства извънредна среща на Комитета за кризисни ситуации „Кобра“ утре сутринта. След това премиерът ще направи изявление в Камарата на общините.

Възможно е до 200 000 унгарци да се заразят с коронавируса според най-лошия от сценариите, които е проучило правителството.

Това каза в парламента премиерът Виктор Орбан и добави, че здравната система ще се справи с такова натоварване, предаде Ройтерс. Днес Унгария съобщи за 876 новозаразени с коронавируса.

С това общият им брой в страната става 18 886 души, в това число 686 починали. Активните случаи към днешна дата са 13 779.

Орбан вече е заявявал, че втора вълна на заразяване може да достигне пика си през декември или януари. Днес той заяви, че при най-лошия сценарий 16 000 унгарци ще се нуждаят от болнично лечение, включително 800 на респиратори.

Като цяло Европа затяга мерките срещу коронавируса заради нарастващия брой на заразените.

Заради ръст на инфектираните чешкият здравен министър подаде оставка, а от днес в части на испанската столица Мадрид влизат в сила нови ограничения. Мярката засяга близо 850 000 души в райони, където живеят предимно хора с ниски доходи или имигранти. Те нямат право да ги напускат, освен за да отидат на работа, на училище или на медицински преглед.
- реклама -