АПИ
сн. БГНЕС

АПИ: Всички пътища са проходими при зимни условия

Всички пътища са проходими при зимни условия. Това каза по време на брифиниг инж. Иван Досев от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Към 10 часа сутринта няма затворени пътища в страната.

„Цяла нощ колегите и всички машини от пътноподдържащите машини са били на терен. Имахме на терен над 900 машини. Имаше частични затваряния на определени участъци за снегопочистване. Първо, по трите автомагистрали „Струма“, „Марица“ и „Европа“ няма въвеждани ограничения. Имаше въведени ограничения за определени периоди от време през нощта заради снегопочистване на „Тракия“ и на „Хемус“. В момента на „Тракия“ и на „Хемус“ няма ограничения нито за леки, нито за тежкотоварни автомобили. Всички МПС-та се допускат„, заяви още инж. Досев.

сн. БГНЕС

Той увери, че се работи постоянно. По думите му машините не са спирали и не са се прибирали.

„Организацията вчера на фирмата, поддържаща автомагистрала „Тракия“ беше доста добра. Това, което постигнахме вчера беше, че вследствие на направената организация, през нощта по време на периодите, когато трябваше да е затворено, се пропускаха големи групи ТИР-ове“, обясниха още от АПИ.

Пътната обстановка се усложни серизиозно още снощи заради неспиращите валежи от сняг. През нощта снега наложи да се въведат временни забрани за камиони по АМ „Тракия“ и „Хемус“. За час бе затворена магистралата за леки коли в посока столицата към Пазарджик.

Наши читатели ни изпратиха ето тази снимка, направена 15 минути след 8:30 сутринта на магистрала „Люлин“.

АПИ апелират към водачите на тежки автомобили  да отложат пътуванията си до Гърция, тъй като властите там наложиха ограничения.

По път I-6 Кюстендил – ГКПП “Гюешево” автомобилите над 12 тона е необходимо задължително да са с вериги.

Ограничено е преминаването на камиони през проходите „Предела“ и „Петрохан“ и „Троянски“, както и в проходите „Рожен“, „Печинско“ и „Превала“, където e забранено и тегленето на ремаркета и полуремаркета.

сн. БГНЕС

Днес в цялата страна е определен жълт код за потенциално опасно време за снеговалеж и ниски температури. Ще има условия за поледици, навявания и образуване на преспи. Апелът към шофьорите е да карат внимателно и ако е възможно, да ограничават пътуванията. Тези, които ще са на път, да са с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със съобразена скорост, да спазват дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания.

- реклама -