АПИ: Над 700 машини почистват републиканската пътна мрежа, няма сигнали за бедстващи и закъсали шофьори

За последното денонощие около 700 машини са работили в цялата страна. В областите, където снеговалежът е бил по-интензивен, са излезли дори повече машини от планираното. Това съобщи на брифинг инж. Иван Досев, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“.

„Всички критични моменти по пътищата са отстранени и недопуснахме затваряне за по-продължително време нито на главни пътища, нито на пътища от по-нисък клас“, поясни той.

Затворен за МПС-та е прохода „Петрохан“, Троян – Кърнаре е затворен за всички видове превозни средства. Проходът „Превала“ и отсечката Батак – Доспат са затворени за автомобили над 12 тона.

Няма сигнали за бедстващи шофьори. През нощта е имало няколко сигнала за закъсали превозни средства, но всички те са обработени, поясни инж. Досев.

Шофьорите да тръгват подготвени за зимни условия, апелират още от Агенция „Пътна инфраструктура“. Да не предприемат рискови маневри и да спазват указанията на полицията.

„Да тръгват добре екипирани за зимните условия, с доза търпение. Водачите на тежкотоварни автомобили да избират първокласни пътища или автомагистрали, за да не се образуват задръствания по пътища от по-нисък клас, защото те не са предвидени за този тежкотоварен трафик“, призова инж. Иван Досев.

Продължава обработването на настилките, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите. Снегопочистващата техника на пътноподдържащите фирми е в 24-часов работен режим и при усилване на снеговалежа ще се включи допълнителна техника.

Затворен за всички автомобили е най-високият старопланински проход – „Троянски“. На места преспите достигат два метра и снеговалежът продължава. Ограничено е преминаването на тежкотоварни автомобили над 12 тона през проходите „Предел“, „Превала“ и „Рожен“, както и по път I-6 Кюстендил – ГКПП „Гюешево“.

- реклама -