400 АПИ

АПИ: Над 300 машини чистят пътищата на страната, възможни са заледявания през нощта

Остава в сила забраната за движение на тежкотоварни автомобили с ремаркета и полуремаркета през прохода Превала, както и за Троянски проход, който е затворен за автомобили над 12 т.

Това съобщи пред Фокус Денислав Пейчев, дежурен в ситуационния център на Агенция „Пътна инфраструктура“. Той уточни, че републиканските пътища са проходими при зимни условия.

„Към този час имаме 306 машини, които работят на терен и поддържат републиканските пътища. Все още има леки ограничения по високите части на Пазарджишка област, където по пътя Батак – Доспат и пътя Велинград – Сърница товарните автомобили трябва да се движат задължително без ремаркета и полуремаркета“, коментира Пейчев.

Няма тежки инциденти на територията на страната и автомагистралите, основните пътни направления и първокласни пътища са отворени.

Пътищата от републиканската пътна мрежа са почистени и обработени със соли

Светослав Глосов от ръководството на Пътната агенция предупреди пред БНР за предстоящи заледявания през нощта и призова да се кара внимателно:

Всички пътища са проходими, естествено при зимни условия. Има няколко ограничения – традиционно е затворен Троянски проход за превозни средства с тегло над 12 тона. Забранено е движението на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета на прохода „Превала“. Има временни ограничения по три от направленията – Батак-Доспат, който ще бъде отворен утре от 10 часа, и Велинград-Сърница. Всички останали други проходи са свободни за движение. Водачите да имат предвид, че температурите падат и са възможни заледявания.

В 24 области на страната е обявено предупреждение за опасно време.

Оранжев код за сняг и поледици е в сила за пет области в Северна България. Това са Враца, Плевен, Велико Търново, Габрово и Ловеч. Жълт код за сняг и дъжд е обявен в други 19 области

Общо 16 влака са закъснели рано тази сутрин. Надвиснали клони заради снеговалежа са причинили проблеми с контактната мрежа. Закъснението е било в рамките на до 80 мин. Проблемите са отстранени и към този час няма трайни проблеми по жп инфраструктурата, които да възпрепятстват движението на влаковете.

- реклама -