винетка

АПИ и общината ще нищят до 25 януари как Северната тангента хем да е без винетка, хем да няма загуби

Агенцията за пътна инфраструктура и Столична община се договориха да създадат работна група, която да защити интересите и на двете страни.

В състава на работната група ще бъдат включени представители на двете институции.

Те имат срок до 25 януари да дадат решение как АПИ да не губи от своите приходи за поддръжка и изграждане на пътна инфраструктура, а Столичната община да защити интереса на гражданите и и те да се придвижват по Северната тангента.

„Интересите на агенцията са да не се намаляват приходите от ТОЛ таксите. Нашите интереси са да бъдат осигурени средства за поддържане и изграждане на инфраструктура”, заяви председателят на АПИ инж. Светослав Глосов.

„Надяваме се в най-скоро време да намерим законосъобразна форма, по която да задоволим очакванията на хората и от друга страна да осигурим, чрез АПИ, финансов ресурс, който е необходим за развитието и поддържането на транспортната инфраструктура в страната, включително и за град София”, обясни вр. и. д. зам.-кмет по транспорт в Столичната община Дончо Барбалов.

Глосов обясни, че до 25 януари трябва да бъде постигнато решение кой и как ще поддържа Северната скоростна тангента, защото сегашните винетки изтичат на 31 януари и дотогава трябва да има решение на проблема.

Той добави още, че дотогава поддръжката на тангентата остава задължение на АПИ.

Стана ясно още, че от 16 август ще бъде въведена ТОЛ-такса за тежкотоварните автомобили. Глосов обяви още, че вече са назначени хора, които отговарят за контрола на ТОЛ-системата и, че до една седмица ще бъдат назначени и служители във всички областни управления, а до края на месеца ще бъдат взети и контролните автомобили, които ще следят дали автомобилите имат винетка или не. Председателят обясни, че контролът ще се извършва и със стационарни камери, които в реално време ще изпращат информация за наличието или липсата на винетка на преминаващите автомобили.

- реклама -