АПИ: 16 са тунелите в страната с умерен до висок риск от инциденти

Констатираха се 16 проблемни тунели с умерен до висок риск за опасност от инциденти. Това каза председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Пирин Пенчев в предаването „Денят започва“ по БНТ.

„Министър-председателят разпореди да се направи проверка на всички тунели по републиканската пътна мрежа и от служители на АПИ бе направена такава. Тунелите са 34 с обща дължина 15 хил. метра“, посочи той и допълни, че днес резултатите от проверката ще бъдат докладвани на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Пирин Пенчев уточни, че проблемни са тунелите във Велико Търново, обхода на Ловеч, тунелите „Топли дол“, „Витиня“, „Ечемишка“.

„Поддържането на Републиканската пътна мрежа през последните 2 и повече десетилетия изпитва остър недостиг на финансов ресурс“, коментира председателят на УС на АПИ. „Всички тунели и мостови съоръжения, които не са безопасни, ще бъдат затворени при необходимост“, заяви Пирин Пенчев.

Според него за съоръженията, които нямат сериозни конструктивни нарушения, ремонтите могат да стартират веднага. „Ще поискаме от регионалния министър разрешение да стане публично достояние обследването на всички опасни съоръжения. Всички да знаят какви са ни проблемите, колко пари са необходими. И да е ясно, че пътищата са една услуга, която за обществото и икономиката е скъпа услуга“, каза още Пирин Пенчев.

- реклама -