съд задържани арест онкоболници

Апелативният спецсъд гледа мерките на задържани за финансиране на тероризъм

Апелативният спецсъд гледа мерките на петимата, задържани за финансиране на тероризъм.

Специализраният съд остави в ареста миналата неделя Мустафа Алибрахим, Абдалхай Халум, Атеф Хсара, Сулейман Али и Исения Асенова, като взе за тях мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Определението на спецсъда обаче не беше окончателно и можеше да се обжалва пред по-горната инстанция – апелативният спецсъд.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи, че шестима души са привлечени като обвиняеми след акцията за разбиване на група за международен тероризъм. Сред задържаните има българка. Един е обявен за международно издирване. Обвиненията към всеки от престъпната група са две – първото е, че групата е извършвала небанкови парични операции по метода „хавала“, при който парите се оставят при посредник в една държава и се взимат от втори човек в чужбина, а второто обвинение е за подготовка на терористични атаки в чужди държави.

„Те са обвинени за две престъпления против републиката. Едно от престъпленията е за това, че са действали по различен начин в периода от началото на 2016 г. до 18.01.2018 тази година, за да осъществят не пряко, а именно косвено, финансиране на терористична организация, която действа на територията на други държави. Информацията, с която към този момент разполагаме, е, че в резултат на действията на тази група към този момент сме документирали над 25 000 000 евро, които са били трансферирани през членовете на групата към терористични организации в чужбина и над 100 автомобила, леки, които са били транспортирани от България до сирийските територия. Второто обвинение, което е повдигнато е за това, че са участвали и са членове на група, която си е поставила за цел извършване на действия по глава 1 от Наказателния кодекс, а именно финансиране – пряко или косвено – на терористична организация.

Шестото лице е привлечено като обвиняем в негово отсъствие, задочно. Той се издирва и е мъж от сирийски произход. Всички чужди граждани пребивават на законно основание на територията на страната. Трима от тях са с статут на временно пребиваващи. Двама от тях са постоянно пребиваващи чужденци в България“, преди време Арнаудова.

Общо 43-ма бяха арестувани в петък по подозрение, че са част от престъпна схема за финансиране на тероризъм чрез системата за превод на пари, известна като „Хавала“.

Сред задържаните има български и чужди граждани, а за ръководител на групата е сочен временно пребиваващ у нас сириец.

- реклама -