Апарат на Европейската космическа агенция за малко да се удари в сателит на Илън Мъск

Сателит на Европейската космическа агенция за малко да се удари в SpaceX Starlink на Илън Мъск, съобщиха от организацията.

Космическата агенция написа в Туитър: „За първи път в историята, Европейската космическа агенция извърши маневра за избягване на сблъсък в космоса, за да предпази един от сателитите си от сблъсък“.

Агенцията е идентифицирала проблемния обект като Starlink44, който се намира на много по-ниска орбита в сравнение с останалите 60 сателита, които SpaceX изстреля през май.

В няколко последователни туита, Европейската космическа агенция обясни какви маневри са били извършени на нейния сателит Aeolus, за да не се сблъска с този на Мъск. Наложило се е експерти да изчислят риска, след което е било установено, че е най-безопасно Aeolus да бъде издигнат на по-висока орбита, за да могат двата апарата да се разминат.

Starlink e проект на изпълнителния директор на SpaceX Илън Мъск. Той смята да изведе в околоземна орбита 12 000 сателита, които ще осигуряват евтин безжичен интернет на целия свят.

Плановете му обаче са обект на критики, включително и опасения, че човечеството може да бъде блокирано на Земята заради твърде много космически боклук в орбита. Космическата агенция също предупреди, че ако Мъск изпълни плана си и постави всички тези сателити в орбита, подобни ръчни маневри за избягване на сблъсъци ще станат невъзможни.

- реклама -