Гутериш ООН подкрепа

Антониу Гутериш води в битката за поста генерален секретар на ООН

Бившият премиер на Португалия Антониу Гутиереш поведе в надпреварата за нов генерален секретар на ООН след първия кръг от гласуване, който се проведе днес, съобщават дипломатически източници. Той е получил 12 положителни гласа.

Веднага след него на второ място с 11 положителни гласа застава бившият президент на Словения Данило Тюрк.

e0e0803150b03703bda71bccad12a820

Ирина Бокова е получила много добър резултат при първото тайно гласуване в Съвета за сигурност на ООН. Тя има 9 глава в своя подкрепа.

Бокова

По 9 гласа получиха и Сърджан Керим от Македония и бившият външен министър на Сърбия Вук Йеремич.

Въпреки че ООН се старае да направи избора на 9-я генерален секретар на ООН максимално прозрачен, първото гласуване се проведе при закрити врата.

В гласуването бяха допуснати само по двама представители от всяка страна членка на Съвета за сигурност: постоянният представител и помощникът.

Няма да се водят никакви официални записи и бележки, членовете на секретариата и персоналът на ООН не участват във вота.

ООН

Кои са кандидатите за генерален секретар на ООН?

Повечето от сегашните кандидати са от Източна Европа. Това са генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, бившата външна министърка на Молдова Наталия Герман, бившият словенски президент Данило Тюрк, черногорският външен министър Игор Лукич, първата дипломатка на Хърватия Весна Пусич, македонският дипломат Сържан Керим, който е и бивш председател на Общото събрание на ООН, бившият сръбски външен министър Вук Еремич и словашкият външен министър Мирослав Лайчак.

Претенденти за поста са и бившият португалски премиер Антониу Гутериш, ръководителката на Програмата за развитие на ООН Хелън Кларк от Нова Зеландия, аржентинската външна министърка Сузана Малкора и бившият изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на ООН за климатичните промени Кристиана Фигерес от Коста Рика.

Всичките кандидати вече преминаха през открити изслушвания в Общото събрание на ООН.

 Самото назначаване на генералния секретар се извършва от Общото събрание по препоръка на Съвета за сигурност.

Сегашният генерален секретар Бан Ки Мун от Южна Корея напуска поста на 31 декември 2016 година след два 5-годишни мандата.

- реклама -