ООН
сн. БГНЕС

Антониу Гутериш: Трябва да се стремим към деескалация на конфликта

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за деескалация на конфликта между Палестина и Израел, за да защити живота на цивилните, съобщава ТАСС.

„Сега трябва да се стремим към деескалация на конфликта, за да защитим живота на цивилни, загинали при тези абсолютно неприемливи обстоятелства“, каза той на съвместна пресконференция с руския външен министър Сергей Лавров в Москва.

Гутериш заяви, че той и Лавров са обменили мнения по регионални и международни въпроси на мира и сигурността, включително ситуацията в Сирия, Либия, Афганистан, Йемен, както и ескалацията на палестино-израелския конфликт.

ООН е напълно готова да възобнови работата на Близкоизточния квартет и мирния процес, каза Гутериш.

„Ние сме напълно готови да възобновим работата на четворката и да улесним диалога между страните, както и други участници в процеса,“ каза той. „Ние подкрепяме всички стъпки за деескалация за възобновяване на мирния процес, който отдавна е бездействащ „.

Необходимо да се възобнови мирният процес, тъй като това е единственият начин за разрешаване на ситуацията. „Мисля, че трябва да се придържаме към решението за две държави. То ще доведе до хармония и мир между двете страни в конфликта и ще позволи нормализиране на отношенията в региона с пълно участие на страните от региона при създаване на условия за напредъка на мирния процес „, каза Гутериш.

Според него, единството на Съвета за сигурност на ООН е много важен фактор за разрешаване на кризата в Близкия изток. „Международното право се прилага за всички без изключение, всеки трябва да се съобразява с резолюциите на Съвета за сигурност. Единството на Съвета е важен инструмент. Наложително е членовете на Съвета за сигурност да се обединят и да изразят общо мнение, така че законът преобладава при решаването на тези въпроси“, каза генералният секретар.

- реклама -