Таяни

Антонио Таяни: ЕС дава 10 млрд. евро за дигитална свързаност и инфраструктурни проекти в Западните Балкани (ВИДЕО)

Западните Балкани са Европа, но държавите трябва да уважават правилата на ЕС.

Това заяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни на пресконференция на Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, предаде репортер на Flashnews.

Очертават се два проблема пред Балканските държави. Първият е ограничаването на миграцията, заяви Таяни.

Вторият е за недопускането на джихадисти, които се завръщат по родните си места от Сирия и Ирак. Този проблем е главно за Косово, но не само там, обясни Таяни. Като точка, в която се събират джихадисти той посочи и Босна и Херцеговина. „Ние подкрепяме умерения ислям в Босна и Херцеговина, но в страната влизат и много радикални джихадисти“, обясни Таяни.

Шефът на европарламента вижда присъединяване на Сърбия и Черна гора в ЕС до края на 2025 г., обясни той. Тази позиция изказал и на разговорите си с президента на Сърбия Александър Вучич. „Трябва обаче да се спазват напълно правилата“, подчерта Антонио Таяни.

До края на годината пък било възможно Македония и Албания да получат дата за започване на преговори за членство.

ЕС отпуска 10 милиарда евро за развитие на дигиталната свързаност и инфраструктурни проекти за Западните Балкани, съобщи Таяни.

„Направих предложение за 10 млрд. евро европейско финансиране за изграждане на магистрали, железопътни и енергийни трасета, за изграждане на дигитална инфраструктура в региона“, обясни Таяни.

След срещата трябва да бъде обявена Софийската програма за Западните Балкани, в която да са включени всички инфраструктурни проекти със срокове и финансиране. Според предварителни изчисления всички проекти са на стойност 30 млрд. евро. Част от финансирането ще е през европейския бюджет, а друга през заеми от Световната банка, Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие.

Във всяка държава трябва да затвърдим свободата на медиите. Свободата на медиите е изключително важно нещо навсякъде. Трябва да говорим за това да има политически диалог, но трябва и в реални измерения да има свобода на медиите. Не става дума само за Черна гора, но и за Словакия, Малта, подчерта Таяни.

След най-скорошния случай в Словакия с убийството на двамата разследващи журналисти, е важно да изпратим силно послание към държавите-кандидатки и членки, че свободата на медиите е едно от най-важните неща в диалога ни, особено с държавите-кандидатки за членство в ЕС, добави Таяни.

- реклама -