Гутериш, Сирия, конфликт, ООН

Антонио Гутериш: Сирия ще е приоритет за ООН

Разрешаването на сирийската криза трябва да се превърне в един от приоритетите на ООН. Това заяви в интервю за „Франс 24“ Антонио Гутериш, който от 1 януари 2007 г. ще поеме поста генерален секретар на световната организация.

„Сирия трябва да се превърне в приоритетна задача на ООН. ООН е в дълг към сирийския народ. Трябва да се отблагодарим на сирийския народ за неговата щедрост към останалите. Гутериш, Сирия, конфликт, ООНКогато заемах поста върховен комисар на ООН по въпросите на бежанците, още преди началото на сирийския конфликт, Сирия отвори границите си и прие на своя територия с невероятно гостоприемство над 2 милиона иракчани“.

Пет години война

Сирийският конфликт избухна през ранната пролет на 2011 г. Първоначално той започна като масови демонстрации, в които сирийските граждани искаха повече демокрация. Постепенно в резултат на суровите мерки, предприети от властта на Башар Асад, кризата се радикализира и прерасна в открит въоръжен конфликт.

В него се включиха редица екстремистки и джихадистки организации, получаващи помощ отвън. Значителна част от територията на Сирия бе завладяна от терористичната организация „Ислямска държава“.

- реклама -