балотаж градове избори

Антоний Гълъбов: Фандъкова ще увеличи разликата си с Мая Манолова на втория тур в София

На втори тур в столицата ще се увеличи разликата между претендентите в полза на Йорданка Фандъкова

Това смята политологът доц. Антоний Гълъбов. Той обърна внимание, че при избора на кметове има масово кандидати на ГЕРБ в балотаж, но не винаги той е с опонентите от БСП. Гълъбов коментира и балотажа в София между бившия кмет от ГЕРБ Йорданка Фандъкова и подкрепяната от БСП Мая Манолова. „При кампанията на Манолова имаше плато, тя започна и завърши по един начин. Дори и в обръщението й към избирателите, което направи снощи, чухме същото изказване като първото й, когато заяви кандидатурата си. Важно е да се види на втория тур дали един кандидат е в състояние да развие концепцията си. Дали е в състояние да отиде извън обикновените концепции и общи заявления. Според мен това ще определи голямата разлика между Фандъкова и Манолова на втори тур“, коментира той.

Според Антоний Гълъбов представата за това накъде върви града и какво предстои да се направи ще е в основата на подкрепата, която ще получи Фандъкова. Политологът предположи, че Манолова ще се опита да привлече не само левите гласове, но и тези на „Демократична България“ и „Спаси София“.

„В политическата ни култура лоялността и партньорството са краткотрайни“, обясни той и уточни, че съюзите и подкрепата, която ще се търсят кандидатите на втори тур няма да бъдат дългосрочни. Според политолога вторият тур размива партийните предпочитания и концентрира вниманието върху качествата на кандидатите.

източник: Фокус

- реклама -