Антон Златанов, инцидент, Румънско посолство, протести, охрана

Антон Златанов, СДВР: Нищо не оправдава ситуацията пред румънското посолство

Нищо не оправдава ситуацията, която се получи пред румънското посолство.

Никой не си задава въпроса как колата остава единствена в кръстовището. Всеки от блокираните автомобили по един или друг начин напусна кръстовището. Явно провокация има от двете страни. Не мога да оправдая нито едната, нито другата страна.

Това коментира ст. комисар Антон Златанов от СДВР по повод сблъсъка на бул. „Ситняково“ между протестиращи и автомобил, управляван от жена, който опита да пробие блокадата.

Полицаите идват, възстановяват реда и установяват част от извършителите. Ако очаквате, че в Районното полицейско управление в момента има 10-20 или 30 полицаи, които бездействат. В 7 часа, когато е започнало мероприятието колеги има и опазват мероприятието. Общественият ред се опазва всеки ден, заяви старши комисар Златанов упрека, че полиция по време на инцидента не е имало.

Зам.-директорът на СДВР каза, че никой от участниците в инцидента не са тествани за алкохол и наркотици.

Старши комисар Златанов подчерта, че инцидентът от „Ситняково” не е единственият инцидент при тези протести и въобще не е единственият инцидент в столицата. Полицаите не са били изненадани, каза той.

„Общественият ред се опазва не само на 17 август, а всеки ден. Инцидентът е грозен, неприятен и сериозен. Когато по цял ден се чува, че трябва да има ескалация, неочаквано да се блокират кръстовища и ведомства, такива инциденти ще се случват“, подчерта той.

Златанов беше категоричен, че винаги при подобни случаи в блокадата остават автомобили, а целта на полицаите е да отцепят кръстовищата наоколо, за да пренасочат трафика. Той обясни, че органите на реда отиват пред румънското посолство, за да възстановят обществения ред и да арестуват нарушителите. „В момента, в който разберем намерения и фактически действия, ние предприемаме мерки. Очаквате ли ако 10 души от групата решат предварително да отидат, ние да отцепим движението?“, запита той. 

„Всеки ден има оперативен ръководител, който взема решение на място. Несериозно е полицията да се обвинява, че цели ескалация на напрежението“, заяви Златанов.

Протестите трябва да бъдат заявявани в общината, а не да се разбира за тях в социалните мрежи, категоричен е комисарят.

По думите му ако бъдат предварително заявени, полицията ще може предварително да създаде организация и да промени движението. „В момента обществото е склонно, чувайки нещо от микрофона на една трибуна, да го приеме за абсолютна истина, а тя да не е. Гражданите имат право да протестират мирно, но има и няколко ограничения – да не се нарушават правата на другите, които са инакомислещи. В България има Закон за събранията, митингите и манифестациите. Там режимът не е разрешителен, а уведомителен“, обясни още той.

Според него тактиката на полицията е достатъчно толерантна, като стремежът е да се запази обществения ред и правата на всички. „Според мен палатковият лагер на „Орлов мост“ не е законен.

Правото на гражданския протест и Закона не са в единодействие. За да се развали лагерът, полицията трябва да използва прекомерна сила, която не съответства на извършеното нарушение. Хората на „Орлов мост“ не са агресивни. Ако се появи такава, барикадите ще бъдат премахнати“, заяви Златанов.

- реклама -