кърлежи

Антон Луков, Окръжна болница, пред FN: Има бум на пациенти с кърлежи

Бум на ухапани от кърлежи през последните седмици. Въпреки че общините пръскат срещу кърлежи, явно това не спасява потенциалните жертви, които обичайно са децата. През последната седмица няма ден, в който да не вали, което реално прави почти неефективно третирането на тревните площи.

сн. БГНЕС

Сред най-често задаваните въпроси в социалните мрежи от родителите са къде да си заведат детето и колко струва ваденето но кърлеж. Бум на пациенти с кърлежи отчитат в столичната болница „Света Анна“, сподели пред FN говорителят на лечебното заведение Антон Луков. 

сн. БГНЕС

– Какво показва анализът на пациентите, които идват в болницата заради кърлежи?

– Увеличава се броят на пациентите, които търсят помощ в спешното отделение на Университетската болница „Света Анна“ в София за вадене на кърлежи. Дневно през кабинетите за манипулация минават по 12-15 човека. Което е наистина много. Кърлежите разнасят опасната инфекция лаймска болест, която ако не се лекува, може да завърши фатално. За щастие нямаме пациенти с усложнения и всички след направената манипулация се прибират у дома. В Университетската болница „Света Анна“ ваденето на кърлеж Е БЕЗПЛАТНО и не връщаме пациенти с аргумента, че това не е спешно състояние.

– Какви са пациентите и откъде предполагат, че може да се е закачил кърлежът?

– Най-голяма част от пациентите са деца и майки. Което е логично, защото те най-често се разхождат и играят в парковете и тревните площи. Реално самото ухапването от кърлеж не е страшно.

 

Много редки са случаите, в които кърлежът предава заболявания, но ако това стане лечението е сериозно и продължително. Затова на всички пациенти даваме кърлежите, които вадим, за да ги занесат за изследване в Центъра по заразни и паразитни болести. Ако не искат да го изследват, кърлежът се изгаря.

– Къде най-често се забиват кърлежите?

– Хубаво е след разходка да се прави оглед на цялото тяло. Особено внимание трябва да се обръща на „предпочитаните“ от кърлежите места – главата, особено в косата, по корема, под мишниците, в слабините, в гънките зад коляното.

– Колко време след ухапване трябва да се следи за симптоми и за какви?

–  Няколко дни след ухапването е добре мястото да се наблюдава и пациентът да се следи за повишаване на температурата. На 25-30 ден от ухапването, на човека може да се извърши серологично изследване за Лаймска болест с цел доказване на заболяване или не и предприемане на съответното специфично лечение.


Изваждането на кърлеж е безплатно и в някои спешни отделения на поликлиники. Също така е безплатно ако отидете при личния си лекар. Не всички обаче имат инструмент, с който да извадят кърлеж. Също така често наличието на кърлеж се установява вечер, когато личният лекар не е на работа. Тогава би трябвало да посетите МЦ, с който лекарят има сключен договор за обслужване на пациенти в извънработно време. 

Тъй като не се счита за спешно състояние обаче, на много места манипулацията се заплаща. Така например в ЦСМП Пирогов в официалния ценоразпис е записано, че изваждането струва 15 лв. В частни медицински центрове манипулацията започва от 20 лв., като посещението през нощта е по-скъпо. 


Регионалните здравни инспекции в страната имат издадени препоръки за профилактика. Сред основните предпазни мерки, които можем да вземем са: 

– Избягване посещението на райони с гъста растителност и висока влажност поради благоприятните условия за развитие на кърлежите. 
– Добре е дрехите, които носим да са в светъл цвят, на който ще се откроява кърлежа. 
– Използване на репеленти за кожата и перметрин за дрехите.
Едни от най-ефективните репеленти (отпъждащи вещества) са: бензилбензоат, ДЕТА, дибулфталат, диметилфталат. Те се нанасят по откритите части на тялото. Репелентите отблъскват кърлежите, а при контакт перметринът ги убива. Синтетичен пиретроид (перметрин) се използва за накисване на дрехите, които се оставят да изсъхнат и след 24 часа се обличат. Не се препоръчва нанасяне на перметрин директно върху кожата.

 

- реклама -