Стефан Янев, Антон Кутев, служби, ДАНС, ДАР, началници,
Снимка: БГНЕС

Антон Кутев: Всички резерви в бюджета са изчерпани, кризите ни чакат

Много е важно да се създаде правителство, ако е възможно, заяви говорителят на служебното правителство

Кризите ни чакат – очевидно ще има здравна криза, тя ще доведе до икономически последици. Всичко това трябва да бъде адекватно възприето от държавата. Всички резерви в бюджета за три месеца служебно правителство са изчерпани. Всички събирания вървят добре. Напълно сигурни сме, че ще има 2 млрд. лева повече в бюджета в края на годината. Парите ги има!“. Това заяви пред БНР Антон Кутев, говорител на служебното правителство. По думите му, ако няма актуализация, на предстоящи избори ще има голям протестен вот.

Той обясни, че вече са направени вътрешните размествания в бюджета и няма вече възможности за това:

И септември ще имаме средства в бюджета за плащанията, през октомври – няма. А ако се окаже, че следващото служебно правителство ще работи до ноември, което е напълно реално да се случи, като гледам сегашното развитие…“.

По думите му бюджетът винаги е бил за политическите партии вододелът, през който те си намират място в пространството – ляво или дясно:

„Затова те и в момента се опитват през бюджетната процедура да се поставят в политическото пространство, това не е лошо“.

Говорителят на служебното правителство допусна, че протестите на ресторантьори, медици и пътни строители може да са политически координирани. По думите му няма как, ако кривата на заболеваемостта от Covid продължи да нараства, да не се стигне до въвеждането на по-строги мерки, включително ограничаване на определени бизнеси. Кутев заяви, че за да има пари за компенсации за тези бизнесиq трябва да има актуализация на бюджета.

 
Кутев беше категоричен, че е много важно да има редовно правителство, но изказа предположение, че по-скоро ще се стигне отново до служебен кабинет:
„Вече почти не се съмнявам, че ще го има. … Без парламент нищо не може да се свърши. Много е важно да се създаде правителство, ако е възможно“.
- реклама -