Борисов, село Бойково

Антоанета Христова: Съществуването на Бойко Борисов в политиката вероятно ще продължи по същия доминантен начин

Съществуването на Бойко Борисов в политиката вероятно ще продължи по същия доминантен начин. Това каза политическия психолог проф. Антоанета Христова пред Агенция „Фокус“.

„Като психолог ще опитам да очертая най-общо динамиката, през която преминава образа на Борисов. Трябва да отчетем, че той тръгва от работа, която не е ясно политически ориентирана. В началото той изглежда човек, който, може добре да управлява процесите, за които отговаря, в съчетание с автентична комуникативност. В тази първоначална фаза на неговото появяване много силен фактор беше харизмата. Самата харизма се дефинира трудно, тя е нещо дадено от Бога, чрез нея привличаш хората, ставаш симпатичен, доверяват ти се още преди да те познават. По този начин се появяват повечето лидери, които за първи път се заявяват в публичното пространство. Харизмата им помага“, коментира проф. Христова.

Антоанета Христова

„Факторът, който го определи, освен харизмата, освен чисто оперативното му присъствие, е образа и общуването, които българинът харесва – близо до хората. В българската народопсихология е заложено да се харесват хора, които са близо до „обикновените“ граждани, които изглеждат силни и добронамерени“, обясни тя.

По думите ѝ друга психологическа характеристика на Борисов е, че е гъвкав, променя роли – от човека, който се е занимавал с охранителен бизнес през този, който върши оперативната работа в МВР, след това човека, който строи София, следва лидер на нова политическа партия, международник. „Сега отново се връща към строежите и добавя – управлението на кризи. Има много голяма гъвкавост на промяна на образите и на влизането в обувките на съответния успешен политик и то с различни профили. Това са факторите, които направиха възможно неговото дълго съществуване в политиката и вероятно ще продължи по същия доминантен начин“, допълни проф. Антоанета Христова.

- реклама -