Антоанета Христова

Антоанета Христова: Президентът иска избори по-рано, защото се надява да сформира служебен кабинет ако не се състави правителство

„Социологията показва, че следващия парламент ще бъде много силно разбит и трудно ще се формира правителство. Бихме ли могли ако сме в обувките на този, който решава кога да са изборите, да преценим какъв е неговия интерес – по в началото или по-натам да бъдат изборите? Моята гледна точка е, че началото се избира когато има хипотезата, че вероятността да не може да се сформира правителство е много голяма според него.“

Това обяви политическия психолог проф. Антоанета Христова по bTV по повод обявената от президента дата за парламентарни избори през март 2021.

По думите й зад действията на държавния глава прозира желанието му да сформира кабинет, който да се запази на власт до 2022-а.

„Ще има дълъг процес на управление на служебно правителство ако такова не може да бъде съставено след предстоящия вот. Примерно в периода май-януари. Тоест този период президента допуска, че ще бъде даден на служебно правителство, което да подготви следващите избори – както президентски, така и парламентарни“, аргументира се Христова.

„Радев не е скривал отношението си към сегашния кабинет, затова не може да си позволи да отлага изборите. Казва датата още през декември, защото има много малко време за подготовка“, смята пък Татяна Буруджиева.

Политическите анализатори обаче се съгласиха, че „негативна кампания ще се опита да се качи на гърба на Борисов.“

„Кампанията ще бъде кратка и стеснена, ще бъде ограничена откъм таргет групи за сметка на възрастните хора“, каза проф. Христова. Според нея социологията показва, че между 30 и 40 процента не са решили да гласуват.

Извънпарламентарните партии ще са тези, които няма да се справят в тези сгъстени срокове заедно с БСП, каза Христова. С нея се съгласи и Буруджиева, защото организационните процеси в БСП след конгреса не са приключили.

- реклама -