ДПС
сн. БГНЕС

Антоанета Христова пред FN: Позицията на ДПС срещу Радев е заявка, че не могат да бъдат заобиколени при избора на президент

Румен Радев няма да може да разчита на подкрепа от ДПС ако се кандидатира за втори мандат.

Без да споменава името му, вчера партията без чиято подкрепа не е бил избиран нито един демократичен президент на България, описа профила на бъдещия държавен глава. Профил, в който настоящия не се вписва…

„Трябва да изберем истински обединител на нацията, а не партиен говорител, опонент и опозиция, просто разединител. Президентът на България, който се избира пряко от народа, разполага с мощното оръжие да бъде президент на всички български граждани и да задава посоката. За това обаче са необходими не просто брой гласове, колкото и да са много, а опит, мъдрост и държавническо мислене. Такъв президент трябва да избере България за следващите 5 години.“

Какво ехо предизвика в политическите среди декларацията на Движението за права и свободи и какви са нейните цели – разговаряме с проф. Антоанета Христова, политически психолог и директор на Института за Изследване на населението и човека към БАН.

Антоанета Христова

Как тълкувате вчерашната декларация на ДПС, че на изборите за президент тази есен трябва да изберем истински обединител на нацията, а не партиен говорител, опонент, разединител…

– На първо място като потвърждение и продължение на тезата им от предишната декларация, свързана с кризата в края на лятото и с протестите, по време на които ДПС декларираха много ясно, че искат оставката и на президента, и на премиера. Тази политика на движението има много ясен профил, защото те винаги са успявали да покажат, че са значими и де факто са незаобиколим фактор както в процеса на избори, така и при взимането на важните решения в държавата. Освен продължение на тяхната теза, това е една доста отговорна позиция, тъй като Румен Радев до този момент доказа, че изпълнява в по-голяма степен ролята на политически опонент, отколкото ролята и функциите на президент.

Кога и защо според вас се стигна до разрива между движението и Румен Радев? Изигра ли тук роля избора на главен прокурор и „войната“ на държавния глава с прокуратурата?

– Мисля си, че този процес е започнал във времето при разминаване в подкрепата за различни важни решения за държавата. И заради начина, по който президента се позиционира по отношение именно на темата „обединение и разединение“. Твърди се, че има общо с процедурата по избора на главния прокурор Гешев. Може би е вярно, аз не твърдя, че не е така, че са се разминали по отношение на подкрепата и във връзка с обявената „война срещу него“. Но, моето убеждение е, че цялата държава, цялата конструкция на нашата демократична система, колкото и да я критикуваме, на практика е подложена на риск, тогава когато някоя от институциите не изпълнява функционалните си задачи според зададената роля. Ако говорим за принципна позиция, тази позиция на ДПС е достатъчно основателна, за да разберем това, което те искат. В целия този контекст никога не трябва да забравяме, че ДПС е в специфична роля – това е партия, която търси своя излаз и видимост, опитва се да възвърне ролята си на по-зачитан фактор в активната политика, в реално оперативната политика. Стреми се да привлече внимание и да заяви ярка позиция, да бъде критична и към едната и към другата страна – и към БСП и към ГЕРБ, и към Бойко Борисов и към президента. Това е тактика на изпъкване и на заявяване, че не могат да бъдат заобиколени.

Действително ДПС винаги са били фактор при избирането на президент. За всички, които са наясно с активната политика е ясно, че стратегията на движението е никога да не са на първо място. И все пак за нашите читатели да отговорим на въпроса – може ли вчерашната декларация да бъде тълкувана като заявка за издигане на собствен кандидат за държавен глава?

– Не мисля. Смятам по-скоро, че ДПС ще продължат да играят последователно ролята си на подкрепящи определена кандидатура.

Може ли да се каже, че Румен Радев започва да изпада в един вид политическа изолация, след като пропастта между него и ръководството на БСП става по-видима. А, вече официално няма да получи подкрепа и от ДПС?

– За момента Радев е успял да мобилизира в голяма степен основните поддръжници на БСП. Въпреки, че може да има своите противоречия с Корнелия Нинова, това не предполага, че членовете на БСП и привържениците им са се отказали от него. Така, че аз смятам, че той продължава да бъде техен лидер в някакъв смисъл. Както и лидер на определена група недоволни и по-радикализирани срещу властта избиратели. Но, тази група ще се разпръсне в парламентарните избори между различните по-малки извънпарламентарни политически сили. Във времето е много важно какво ще се случи. Предполагам, че за Радев хипотезата да се атакува легитимността на следващите изборите и да се гарантира по-дълъг живот на едно служебно правителство, е един вид някакви нива на гаранция. Гаранция затова да възстанови загубени позиции и да влезе в изборите за президент в много по-силна позиция. А, защо не и да даде по-голяма сила и подкрепа чрез собствения си авторитет на едни следващи предсрочни парламентарни избори.

В такъв случай да не стане така, че ДПС вместо да „му извадят очите, ще изпишат веждите“ на президента?

– В очите на някои хора – да. Но, подчертавам в очите. В броенето на гласовете, тогава, когато всичко е въпрос в една демокрация все пак на мнозинство – категорично не!

- реклама -