пирогов, ваксинация, възрастни, деца
сн. БГНЕС

Антиваксъри нападнаха медицински екип във Варна

Министър Кацаров остро осъди действията им, иска прокуратурата да разследва случая

Вчера във Варна група антиваксъри са нападнали медицинския екип на мобилен пункт за ваксинация, съобщават от здравното министерство. Медиците от 1-во ДКЦ са били принудени да прекратят ваксинацията.

„Ние няма да допуснем нашите медици да бъдат обиждани, обругавани и унижавани за това, че вършат съвестно работата си и спасяват човешки животи. Ваксините са най-ефективното средство за избягване на тежко протичане и смърт от COVID-19. Ваксинацията срещу COVID-19 в България е доброволна и всеки сам решава дали да си постави ваксина или не. Не принуждаваме никого, но няма да позволим на организирани групи антиваксъри да пречат на желаещите да се имунизират“, заявява министър Стойчо Кацаров.

„Няма да им позволим, заради самите тях. В същото време, когато антиваксърите нападнаха нашите медици, близо 5000 души се намират в болниците, а 390 берат душа в интензивните отделения с тежка форма на COVID-19.

Повече от 95% от тях са неваксинирани. Когато утре същите антиваксъри развият тежки симптоми на COVID-19, ще искат от нашите медици, които вчера обругаха, да им осигурят най-доброто лечение. Няма обаче да можем да им го осигурим, ако ни пречат и не се спазват предписаните от експертите мерки“, допълва Кацаров.

Министерството на здравеопазването осъжда категорично незаконните действия на антиваксърите.

„Като министър на здравеопазването настоявам прокуратурата да разследва случая и ако се установят данни за извършено престъпление, виновните лица да бъдат изправени пред съда“, пише министърът в съобщението.  

- реклама -