Антиваксър номер 1 в Италия – в болница с варицела

Знаковите фигура в борбата против ваксините в Италия – Масимилиано Федрига е приет в болница с варицела. Той е член на управляващата в Италия партия „Северна лига“ и е президент на региона Фриули – Венеция Джулия, чиято столица е Триест. Политикът е един от най-гласовитите противници на решението на италианското правителство да въведе задължителни детски имунизации.

В началото на месеца Италия обяви, че децата под шестгодишна възраст ще да бъдат връщани от училище или детска градина. Родителите им ще бъдат глобявани ако те не са ваксинирани. Решението е взето на фона на нарастващите случаи на морбили.

Само през януари в страната са били регистрирани 165 случая на морбили.

Според Федрига това решение е принуда. Политикът твърди, че 12-те задължителни ваксинации, против болести като варицела и морбили, са лош метод за убеждение на противниците на имунизацията.

„Това е сталинизъм“, заяви Федрига при въвеждането на 12-те задължителни имунизации за деца през 2017 година.

Разболяването от варицела на известния италиански антивъксър предизвика дебати в социалните мрежи.

Mикробиологът Роберто Буриони сподели новината за варицелата на г-н Федрига в Twitter. И заяви, че това е полезно за повдигането на темата от необходимостта за ваксинации и при възрастните.

„Г-н Федрига, както и много други възрастни, не са се ваксинирали … ако е бил ваксиниран като възрастен, той ще бъде в перфектно здраве“, споделя Буриони.

„Ако той зарази бременна жена, това ще доведе до аборт или до раждането на увредено дете“, допълва лекарят.

„Единственият начин да избегнем подобни трагедии е да ваксинираме всички, за да предотвратим разпространението на този опасен вирус, който би могъл да навреди много повече на по-уязвимите“, заключва Буриони.

Мнозинството от потребителите на Facebook и Twitter обаче взеха Федрига на подбив, намирайки иронията в това, че водещ антиваксър се е разболял от болест, против която има ваксина.

 

- реклама -