тероризъм хероин незрящи Петревене съкратено съдебно производство правителство, план, върховенство на закона, медии повторно или системно административно нарушение

Антикорупционният закон ще е готов до седмица, обяви министър Цачева

До края на този месец проектът за нов антикорупционен закон трябва да бъде обявен за публично обсъждане. Това заяви пред БНР министърът на правосъдието Цецка Цачева.

По думите й, през септември законопроектът ще бъде на вниманието на народните представители от всички политически сили и те ще имат достатъчно време да се запознаят с него и да участват в дебатирането му до края на годината.

Според Цачева в третия подобен законопроект до голяма степен ще са въплътени текстовете от предходните два. Приемането на новия антикорупционен закон е ясно заявен ангажимент на правителството във връзка с изискванията на механизма за сътрудничество и проверка относно стъпките, предприети от България в сферата на съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност, категорична е Цачева.

Тя припомни, че при разработването на проектодокумента е имало гласове за запазване на възможността за разглеждане на анонимните сигнали за корупция и разработен вариант те да се проверяват и да се разглеждат, само ако се установи съответната степен на достоверност.

Цачева

Тези предложения, обаче, не са били приети, както и предложението да се възпроизведе нормативното изискване за т. нар. „обратна тежест на доказване“, тъй като по този начин се влиза в конфликт с основните принципи на правото, подчерта бившият председател на Народното събрание.

Цачева категорично отхвърли като неверни твърденията, че законопроектът предвижда „механичен сбор“ от действащи институции и прехвърляне на цели дирекции от една служба към друга служба и подчерта, че в законодателните текстове се търсят връзките между компетентностите, между различните звена, за да заработи като цяло структурираният нов орган.

Според Цачева е необходимо към новия единен антикорупционен орган да има аналитично звено, което да разработва политиките за предотвратяване на корупционни практики, но предложенията за добавяне на разследващи функции в компетентността му биха влезли в „много широко противоречие със сега действащата система“.

Цачева очаква още между първо и второ четене на измененията в Закона за съдебната власт да бъдат направени промени, които ще позволят да се запази финансирането по европейски програми и фондове за организациите на съдии, прокурори и следователи, като законът ще даде възможност за финансиране, само ако е „в интерес на съответното професионално съсловие“.

По отношение на прехвърлянето на делата за корупция от Софийския градски съд към Специализирания съд Цачева заяви, че е много важно да има висока степен на специализация на служители, на магистратите, които работят по тези дела и допълни, че Специализираният съд отговаря на това изискване.

В коментар на аргументите, че делата се преместват в институция, където се постигат предимно споразумения за по-леки присъди, правосъдният министър подчерта, че според нея не по-малко важно от налаганите наказания е да бъдат отнемани от правонарушителите онези облаги, които са незаконно придобити.

- реклама -