Антъни Иванов

Антъни Иванов със спрени права, пропуска Париж 2024

Антъни Иванов е със спрени състезателни права за следващите две години, съобщи bTV. 23-годишният състезател е наказан от началото на месеца от Световната андидопингова агенция (WADA). Санкцията го вади от участие на олимпийските игри в Париж през 2024 г.

Плувецът отказа коментар пред bTV, но адвокатът му Георги Градев потвърди за санкцията. Случаят ще бъде отнесен до Спортния абитражен съд в Лозана. От екипа на Иванов няма да говорят по темата до предварителното изслушване.

Причина за наказанието е, че Иванов е пропуснал три пъти да се яви на извънсестезателен допинг тест през 2022 г. Два пъти това се случва в САЩ, веднъж – докато е бил в София.

В началото на годината правата на Иванов вече бяха спрени веднъж, но по-късно възстановени.

Само преди десетина дни Антъни Иванов изрази разочарованието си от допинг проверките. Тогава Иванов заяви, че „чистият спорт не съществува“. „Пиша това, защото ми писна от всичко, което се случва зад кулисите около професионалните спортисти. Проверяват ме извън посоченото време за тестване, което е между 5 до 6 ч. сутринта. В басейна съм и по някакво чудо излязох и си проверих телефона. Ако не го направя, ме обвиняват, че се крия. Какви са тези правила? Наказват спортистите, че не са на разположение за тестване 24/7. Това важи само за някои от тях, други имат COVID през 95% от годината и не могат да се тестват 4 седмици, правейки бог знае какво. Честен и чист спорт не съществува, а тестовете за допинг са пълен майтап“, написа той.
- реклама -